sobota, 7 decembra, 2024

Ustrice

Tieto morské príšerky patria medzi mäkkýše  a vyznačujú sa tým, že dokážu počas života i niekoľko krát zmeniť svoje pohlavie. Žijú prilepené o biologický podklad na pobrežiach Atlantického oceána, Stredozemného mora, Severného mora, Tichého oceána.

Ustrice patria k najstarším gastronomickým lahôdkam. V obľube ich mali už starovekí Gréci, kde sa spájali s bohyňou lásky Afroditou. Od nej sa taktiež odvodili i známe afrodiziakálnevlastnosti. Najznámejší mýtus  hovorí o vynorení bohyne Afrodity, ktorá sa na hladinu mora dostala práve na lastúrach ustríc.  Vďaka  vynoreniu mohla vdýchnuť život samotnému Erosovi. Čiže za šípy lásky môžu ľudia vďačiť morským mäkkýšom – ustriciam. Starí Rimania mali na chytanie ustríc „vychovaných“ špeciálnych otrokov, ktorí ich vo veľkom lovili na pobrežiach dnešného Anglicka. Z lahôdky hedonistických Grékov a Rimanov  sa časom stala bežná strava obyčajného ľudu. Najviac ich obľubovali Američania. V New Yorských tržniciach sa každodenne predávali neskutočne obrovské množstvá, ktoré viedli k ich narastajúcemu lovu. A tak v  19. storočí skoro došlo k ich vyhynutiu. Rapídny pokles ustríc nastal i po mechanizácii a následnému znečisteniu  morí. Preto sa v súčasnosti ustrice chovajú vo veľkých chovných staniciach, z ktorých pochádza väčšina trhových zásob. Tržné ceny jednej ustrice sa pohybujú od 2 do 4 dolárov. V reštauráciách sa podávajú v poltuctoch alebo tuctoch, pričom ceny sú rôzne. 

Skrývajú  v sebe neskutočné množstvo bielkovín, obsahujú i karbohydráty, zdravé  tuky, minerály ako železo, meď, horčík, jód, vápnik, zinok, magnézium,  vitamíny A, B1, B2, B3, vitamín C a D. S ustricami sa bohužiaľ spájajú i tráviace problémy. Nie každý organizmus dokáže zvládnuť  toľký príval bielkovín a pokazené čiže mŕtve ustrice môžu mať až jedovaté účinky.  Navyše, konzumácia ustríc sa neodporúča ľuďom s ochoreniami obličiek, žalúdka, krvi, ľuďom trpiacim imúnnymi a rakovinovými ochoreniami. 

Chuť ustríc sa líši od druhu k druhu. Môžu byť slané, ale i sladké. Európske ustrice sa vyznačujú slanšou chuťou. Ustrice vylovené v okolí Mexického golfu sa považujú za rizikovejšie, pretože vyššia teplota vody podporuje zvýšený výskyt baktérií. Pacifické ustrice majú väčšiu veľkosť, sú sladké s chuťou  uhorky, melónu alebo minerálov. Japonské Kumamoto sú menšie ustrice so stredne sladkou až sladkou chuťou. Ustrice zo severozápadného Pacifiku sú menšieho vzrastu  a mäsovejšej chuti. Malé ustrice s veľkosťou  mince jedného eura sa konzumujú ako jednohubky, krátkym vysŕknutím celého obsahu mušle. Pri väčších ustriciach, ktoré môžu dorásť až do veľkosti päste, sa najprv pomocou nožíka a vidličky skonzumuje mäso a až potom vysŕkne morská voda.  

Najlepšie chutia ustrice čerstvé, živé  a bez akýchkoľvek prísad,  naložené v rozdrvenom ľade.  Vtedy najviac vynikne jedinečná spojenie mäsa a mora. Kvapkami  citrónovej šťavy alebo worcesterovej omáčky avšak nič nepokazíte. Z omáčok možno odporučiť  mignonette zo šalotky a vínneho octu alebo pikantnú čili omáčku. Pripravujú sa i pečené, grilované, pošírované, marinované, smažené, pečené  alebo varené ustrice, ale tie sa už nepovažujú za takú kulinársku špecialitu ako ustrice živé.

Čerstvé ustrice sú uzatvorené a po otvorení voňajú morom. Vnútri lastúry okrem mäsa nájdete i vodu, ktorá by nemala zapáchať. Ak naďabíte na otvorenú ustricu, jemne do nej pichnite nožom. Živá sa zmrští, mŕtva nezareaguje. Takéto lastúrniky nejedzte ani tepelne nespracujte. Je pravdou, že nie každému vyhovuje hmýrenie  ustrice v ústach. V tom prípade si ich uvarte alebo upečte, avšak do hrnca s vodou alebo na pekáč ich musíte vkladať živé. Akokoľvek kruto to znie. 

K pečeným , grilovaným či smaženým ustriciam sa hodí šalotka, parmezán, slanina, rajčinová šťava, limetka, petržlen, tabasco, chren . Skladujte ich v chladničke vložené do ľadovej smršti alebo zabalené do uteráku. Keďže sa konzumujú živé, musia dýchať, aby prežili. Neskladujte ich dlhšie ako týždeň. Po vytiahnutí z chladničky skontrolujte, či sú uzatvorené. Najlepšie si ich vychutnáte s bielym suchým vínom, suchým sherry alebo šampanským. Ak ste  abstinenti , pokojne ich zapíjajte minerálkou alebo citrónovou vodou. 

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre