sobota, 7 decembra, 2024
ÚvodNápojeTequila a Mescal

Tequila a Mescal

Predchodcom v súčasnosti mimoriadne obľúbenej tequily bol starodávny nápoj Aztékov pulque. Vyrábal sa z kvasenej šťavy agáve a zo začiatku sa nepálil. Španieli neskôr naučili Aztékov páliť destiláty a vznikol alkoholický nápoj vino mescal. V 18. storočí sa výroba mescalu presunula do okolia mesta Tequila, ktorej názov sa použil i pre samotný destilát. Tequiliana Weber , odroda agáve sa stala najvhodnejšou surovinou pre výrobu tequily, nápoja patriaceho do skupiny mexickej liehoviny Mescalu.

Všetky druhy tequily sa dajú rozdeliť do dvoch hlavných kategórií: mixto a 100% agáve.
Zatiaľ čo masa mixta musí obsahovať minimálne 51% modrého agáve a cukru z cukrovej trstiny, tequila 100% agáve je vyrobená , ako hovorí už samotný názov, výlučne z modrého agáve.

Aké je tajomstvo výroby tequily?

Stred modrého agáve obsahuje sladkú rastlinnú šťavu (aguamiel) a nazýva sa i srdce alebo piňa. Srdce sa oddelí od vonkajších listov a niekoľko desiatok ťažké piňe agávu sa pečú alebo dusia v obrovských betónových peciach minimálne jeden deň. Keď piňe vychladnú, pomelú sa a zbavia sa prebytočnej sladkej vody. Na rad prichádza kvasenie, bez ktorého by nevznikol žiadny alkohol. Teraz nastáva čas rozhodovania, či sa vyrobí tequila mixto alebo tequila 100% modré agáve, ktoré sa páli pri nižších teplotách než mixto. Obidva druhy sa pália dvakrát, z čoho vznikne 55% liehovina, ktorá sa po procese dozrievania riedi vodou a plní do fliaš. Konečný obsah alkoholu v tequile je 38% až 50%.

Mexický zákon definuje tequilu ako liehovinu z modrého agáve vyrobenú výlučne v týchto štátoch Mexika: Jalisco (provincia, v ktorom sídli mesto ), Michoacán, Guanajuato, Nayarit, Tamaulipas a zároveň rozlišuje tri druhy tohto alkoholického nápoja: blanco, reposando, aňejo.

Blanco
Ide o striebornú alebo plata tequilu, ktorá zrie v dreve po dobu menšiu ako 60 dní a následne odpočíva v cisternách z ušľachtilej ocele.

Reposando
Zo španielčiny tequila oddýchnutá, ktorá zrie v dreve 60 dní až jeden rok. Reposando sa môže prifarbovať a dochucovať.

Aňejo
Zrie minimálne jeden rok, má najtmavšiu farbu a svojou arómou a chuťou pripomína i tie najkvalitnejšie koňaky. Najvzácnejší a najlepší druh tequily.

Pýtate sa, prečo sme zabudli na zlatú tequilu? Tequila Gold nie je samostatným druhom tequily, vyrába sa z blanco dofarbením karamelom.

Čo je to MESCAL?

Vyrába sa v okolí mesta Oaxaca a ide o mexický destilát s červíkom na dne (el gusano). Tequila patrí do kategórie alkoholických nápojov vyrábaných z agáve , ktorým sa hovorí mescal. Rozdiel medzi mescalom a tequilou je však v tom, že mescal sa vyrába z iného druhu agáve, konkrétne z Agave striata, pulque maguey, maguey silvestre a maguey tobala, a srdcia agave sa varia iným spôsobom ako pri príprave tequily. Piňe pri údení nasávajú arómu dreveného uhlia, čo zapríčiňuje originálnu chuť každého mescalu.

Predchádzajúci článok
Ďalší článok
PRÍBUZNÉ ČLÁNKY
- Advertisment -
Google search engine

Najpopulárnejšie

komentáre