Stravovanie, rovnako ako móda, podlieha súčasným trendom, ktoré sa zvyknú s menšími zmenami opakovať. Rovnako ani jedenie surovej rastlinnej a živočíšnej stravy nie je žiadnou novinkou, avšak RAW ju posúva na vyššiu úroveň. Žijeme vo svete, kde mnohí z nás v časovej tiesni neriešia zloženie stravy, ktorú do seba rýchlo „nahádžu“ a nespájajú svoje stravovacie zvyky so svojimi diagnózami. RAW FOOD (surová strava) je reakciou na súčasný prevládajúci životný štýl upozorňujúcou na skutočnosť, že zmenou stravy môžeme ovplyvniť kvalitu nášho zdravia.
Surové a živé je ľahko stráviteľné a zdravé
Základom RAW je konzumovanie kvalitnej surovej stravy, kde neodmysliteľne patrí ovocie, zelenina, orechy, obilniny, semienka (najmä naklíčené). Hoci prevláda názor, že stúpenci RAW FOOD sú automaticky vitariáni, životný štýl v znamení RAW nemusí byť výhradne vegetariánsky alebo vegánsky. Niektorí prívrženci RAW stravy neopovrhnú potravinami ako sú vajcia, určité druhy rýb a mäsa, či nepasterizované a nehomogenizované mliečne produkty. Je dokázané, že pri tepelnej úprave jedla nad 45 °C napríklad varením, dusením alebo grilovaním sa znižuje obsah nutričných hodnôt potravy, eliminujú enzýmy a zo zásadotvornej potravy sa stáva kyselinotvorná. Pri varení je strava zbavená vody, dochádza k zrážaniu bielkovín, ktoré sú následne pre organizmus ťažko využiteľné. Prekyslený organizmus má vysokú spotrebu vápnika, ktorý pre navodenie rovnováhy odčerpáva zo zubou a kostí. Tuky sa po tepelnej úprave stávajú karcinogénnymi, cukry ťažko stráviteľnými. Nestrávená strava v črevách podlieha kvaseniu a hnilobnému rozkladu, zanáša tráviaci trakt a vytvára prostredie pre výskyt plesní a nežiaducich mikroorganizmov. Pri preferovaní „živej“ potravy sa do tela dostáva maximálne množstvo enzýmov a vitamínov podporujúcich zdravie a samozrejme trávenie. Telo sa samo čistí, detoxikuje, zvyšuje sa kvalita krvi a obnovujú sa telesné orgány.
Pozitíva stRAWovania
Surová strava obsahuje všetky pôvodné vitamíny a minerály, ktoré sú tepelnou úpravou eliminované alebo modifikované a zároveň v nej absentujú chemikálie, konzervanty a iné umelé „vylepšovadlá“. Rastliny obsahujú presne toľko enzýmov, koľko je potrebné na ich rozloženie a strávenie. Enzýmy sú zároveň katalyzátormi všetkých procesov v ľudskom tele, zaisťujú vstrebávanie a využitie vitamínov, minerálov a ostatných živín. Preferovaním RAW stravy prirodzeným spôsobom upravíte svoju telesnú váhu bez počítania kalórií, zvýši sa kvalita vašich vlasov a pleti. Vďaka menšej záťaži pri trávení má telo oveľa viac energie, netrpí pálením záhy a potrebuje menej spánku, pričom človek vstáva oddýchnutý a plný energie. Vďaka stRAWe omladne a ozdravie celý organizmus, nielen po fyzickej, ale aj psychickej stránke. Človek reaguje v stresových situáciách oveľa pokojnejšie, zachováva si jasnú, kreatívnu myseľ a cíti sa vyrovnane.
Zmena je život
Možno aj vás upútali nespočetné pozitíva konzumácie surovej stravy a rozhodli ste sa, že odteraz budete jesť už len RAW. Hoci sa zdá, že ide „len o surové ovocie a zeleninu“, prechod na výhradne živú a zdravú stravu nemusí byť vôbec ľahký. Najideálnejším riešením je postupne zvyšovať podiel RAW stravy v našom jedálničku. Ak by ste chceli zo dňa na deň prejsť z varenej na čisto surovú stravu, telo by mohlo začať vykazovať znaky silného detoxu s nepríjemnými prejavmi ako bolesť hlavy, akné, striedanie nálad, únava a pod. Jednotvárnosti sa báť nemusíte, RAW umožňuje vytvárať pestrú škálu sýtych jedál a to rôznymi spôsobmi – mixovaním, klíčením, sušením do 42°C, fermentáciou a pod. Mnohé na prvý pohľad vyzerajú podobne ako jedlá z tradičnej kuchyne, avšak sú oveľa zdravšie.
Tienisté stránky RAW
Z dôvodu konzumovania surovej stravy je potrebné starostlivo dbať o hygienu pri spracovaní potravín, aby sme predišli potravinovej nákaze. Hoci živá a čerstvá strava veľmi prospešná pre celý organizmus, je nutné, aby každý, kto sa rozhodol pre 100% RAW potravu, vedel, kde nájde a aké účinky majú jednotlivé vitamíny a minerály. V prípade, že sa do RAW pustíte s vervou a zároveň bezhlavo, môžete svoje zdravie ohroziť nedostatkom niektorých vitamínov alebo minerálov. Prevažne sa jedná o vápnik, železo, zinok, vitamín D a hlavne vitamín B12. Niektoré dôležité látky sa nachádzajú najmä v mäsitej strave. RAW diéta sa taktiež neodporúča pri problémoch s tráviacou sústavou.
Rovnováha ako ideál
Dôkazom toho, že RAW strava nie je žiaden výmysel súčasnej doby, je publikácia z roku 1984 „Raw Energy“ od Leslie Kenton. Avšak už v publikácii z konca 20. storočia autorka odporúča, aby 75% nášho jedálnička pozostávalo zo surovej stravy a zvyšok z varených jedál. Takto vraj predídeme degeneratívnym ochoreniam, spomalíme proces starnutia a zabezpečíme si emocionálnu rovnováhu. V súčasnosti nám odborníci odporúčajú, aby jedlo, ktoré denne konzumujeme, pozostávalo z 80% surovej a z 20% tepelne upravenej stravy. Je dôležité, aby každý našiel pomer, ktorý mu najviac vyhovuje. Jedno je však isté, tepelne spracované plodiny, umelé chemikálie a konzervačné látky ani z ďaleka nenahradia zdravie ukryté v surovom ovocí a zelenine.
Z.B.