Taliansky destilát vznikajúci spracovaním zvyškov hrozna, šupiek a strapcov. Tento „vedľajší produkt“ vína si od stredoveku vychutnávali najmä chudobní farmári, ktorí ho požívali na zahriatie počas zimy. Názov destilátu je odvodený od mestečka Grappa v regióne Veneto, kde destilát vznikol. Postupným vylepšovaním výroby sa z Grappy stal obľúbený nápoj.
Vylisované „odpady“ z hrozna sa ihned po lisovaní zalejú vodou a postupujú k procesu kvasenia, v tomto procese je zakázané pridávať cukor. Po prekvasení vzniká výluh s nízkym obsahom alkoholu ktorý putuje do dvojplášťových destilačných prístrojov a vzniká destilát s názvom grappa. Takáto destilácia Grappy je vysoko energeticky náročná. Častokrát sa používa i druhý spôsob destilácie v kontinuálnych destilačných prístrojoch. Najkvalitnejšie Grappy sa vyrábajú z výliskov pochádzajúcich iba z jedného druhu hrozna, ktoré boli lisované šetrne, takáto Grappa býva označená na etikete názvom odrody hrozna z ktorej bola vyrobená. Grappa dozrieva v sudoch z dubového, agátového alebo višňového dreva a pol roka pred transportom do obchodov oddychuje v sklenených fliašiach, čo Grappe dodáva špecifickú silnú a suchú príchuť.