Tradičným a výhradným nápojom niekdajších Američanov žijúcich v prvých kolóniách bol po dlhý čas rum. Dovážal sa zo Západnej Indie i s trstinovým cukrom a melasou (rastlinný výťažok z cukrovej repy), z ktorých si osadníci vyrábali svoj vlastný.
Rumbullion, barbadoská voda, alebo i kill-devil, ako ho kolonisti nazývali, mal však veľké nešťastie. Melasový zákon z roku 1733, ktorý zdanil cukor, melasu a rum, prinútil všetkých milovníkov barbadoskej vody poobzerať sa po iných, lacnejších surovinách. Kukurica a obilie, ktorým sa v kolóniách Severnej Ameriky výborne darilo, sa stali vhodnými na výrobu nového destilátu – americkej whisky. A keďže mnohí z nových usadlíkov pochádzali z Írska alebo Škótska, vedomosti o výrobe bezfarebnej whisky poteenu z ich domácej pôdy, neboli na zahodenie.
K výraznému posunu pri výrobe americkej whisky pomohol vtedajší minister Washingtonovej vlády a bývalý liehovarník v jednej osobe Elijah Graig. Požiar poškodil jeho viaceré sudy, v ktorých sa už pripravoval destilát. Minister avšak trval na ich ďalšom použití a urobil dobre. Whisky pripravovaná v týchto zhorených sudoch niesla vynikajúcu ľahko skaramelizovanú chuť a tak sa americký tradičný nápoj začal vyrábať len vo vypálených sudoch.
Každá whisky konkrétnej značky sa získava zmiešaním niekoľkých druhov whisky. Jedinou výnimkou je whisky single barrel ( whisky z jedného suda), ktorá sa stáča vždy len z jedného suda. Toto označenie nájdete na etikete, tak ako i výpis všetkých druhov whisky a ich veku, z ktorých sa tá ktorá whisky vyrába.
Starostlivo vybrané a očistené obilné alebo kukuričné zrná sa pomelú a namočia do vody, kde nastane ich klíčenie. Vzniknutý zelený slad sa suší, drví a dopĺňa vodou a varí sa. Na rad prichádza približne trojdňové kvasenie. Prekvasená obilná zmes, tzv. pivo obsahujúce 7 % alkoholu, sa posúva ku kontinuálnej destilácii (samotný proces destilácie rozdeľuje whisky na jednotlivé druhy). Výsledný destilát môže mať až 65 % alkoholu. Je priehľadný, ovocnej vône a chuti. Destilát zrie vo vypálených dubových sudoch z bieleho dreva s tenkou vrstvou dreveného uhlia približne od šiestich do 12 (nie je podmienkou) rokov, kde vďaka skaramelizovanému cukru z dubového dreva chytí typickú hnedkastú farbu a klasickú chuť a arómu.
Niektoré druhy americkej whisky:
AMERICAN STRAIGHT WHISKEY
Nerezaná jednodruhová whisky vyrobená z raže, kukurice alebo iných obilnín.
BLENDED AMERICAN WHISKEY
Rezaná whisky zložená z kukuričnej a obilnej whisky. Obsahuje najmenej 20% obsahu pravej, plnohodnotnej straight whiskey (jednodruhovej whisky).
BOURBON
Zrie v nových vypálených dubových sudoch najčastejšie 4 roky. Základnou surovinou je kukurica, ktorej obsah musí byť minimálne 51% a maximálne 71 %. Do zmesi sa pridáva pšenica, žito alebo raž a malé množstvo jačmenného sladu.
STRAIGHT KENTUCKY BOURBON
Vyrobená a najmenej rok dozrievaná na území štátu Kentucky musí obsahovať 51% a viac obsahu kukurice, 40 – 80% obsahu alkoholu a žiadne prísady. Dozrieva v nových vypaľovaných dubových sudoch a všetky jej zložky pochádzajú od jediného výrobcu.
TENNESSEE WHISKEY
Taktiež zrie vo vypálených dubových sudoch, kde pobudne minimálne dva roky a po štyroch až šiestich rokoch sa plní do fliaš. Filtruje sa cez drevené uhlie vyrobené z cukrového javora.
Musí byť vyrobená a najmenej rok dozrievaná na území štátu Tennessee. Patrí sem dobre známy Jack Daniels.
CORN: ( White Lightning)
Môže zrieť alebo odpočívať i v už použitých dubových sudoch. Vyrába sa z minimálne
80 % kukuričnej masy.
REY
Zrie vo vypálených dubových sudoch minimálne dva roky. Vyrába sa z raže, ktorej obsah tvorí minimálne 51%.
SOUR MASH
Malé množstvo vykvasenej masy z predchádzajúcej fermentácie sa pridá do ďalšej dávky. Táto metóda zabezpečuje rovnomerné kvasenie. Používa sa pri výrobe Tenneessee whiskey a bourbonu.